Hoe cashflow berekenen[7 tips voor een gezond bedrijf]

Cashflow, het is een term die je regelmatig naar je hoofd gesmeten krijgt als ondernemer, maar wat is het nu juist en hoe kan je het beheren? In dit blogartikel proberen we u op weg te helpen met de cashflow van uw bedrijf.

Inhoud:

Wat is cashflow?

Cashflow is het verschil in het geld dat binnenkomt en het geld dat buiten gaat in een bepaalde periode

Cashflow staat los van winst of verlies. Het kan goed zijn dat er meer geld binnenkomt dan dat er uitgegeven is (positieve cashflow), maar dat je alsnog een verlies hebt gedraaid. Dit komt bijvoorbeeld door afschrijvingen of klanten die hun facturen nog niet betaald hebben. Bij winst en verlies wordt er dus niet gekeken naar het feitelijk geld dat binnenkomt of buiten gaat. Zo kan je een goede winst hebben op papier, terwijl veel klanten nog niet betaald hebben. Bij cashflow wordt er gekeken naar het geld dat daadwerkelijk bijkomt of van de rekening gaat.

Waarom is cashflow belangrijk voor mijn zaak?

Cashflow vertelt je hoe gezond je bedrijf is. Het kan je waarschuwen voor toekomstige problemen. Wanneer je gedurende een lange periode een negatieve cashflow hebt, kan je betalingsproblemen beginnen krijgen. En wanneer je geen betalingen meer kan doen dreig je failliet te gaan. Het is dus altijd goed om de cashflow van je bedrijf in de gaten te houden.

Alleen naar winst en verlies kijken is gevaarlijk. Het kan best zijn dat je winst maakt maar alsnog een negatieve cashflow hebt omdat klanten hun facturen bijvoorbeeld nog niet betaald hebben. Het dus belangrijk om niet enkel naar de winst te kijken om te weten hoe je bedrijf ervoor staat.

Hoe kan ik zorgen voor een goede cashflow in mijn bedrijf?

1. Zorg ervoor dat uw klanten zo snel mogelijk betalen. Geef bvb. korting voor contant. Verstuur facturen zo snel mogelijk. Met Furoo kan je offertes in 1 klik omzetten in facturen en meteen digitaal verzenden.


Transformeer offertes in facturen en verzend meteen naar je klant voor snelle betaling.

 

2. Zorg dat je steeds goed op de hoogte bent van hoeveel geld er in en uit de kas stroomt. In Furoo heb je een duidelijk overzicht welke facturen nog openstaand zijn.


3. Duidelijke betalingsvoorwaarden zorgen ervoor dat er geen verwarring kan zijn tussen klanten en uzelf.

4. Hou een goed oog op de voorraad die je hebt, weet welk product veel of weinig geld binnenbrengt en pas je voorraad hierop aan. “Via Furoo kan je uw voorraad makkelijk beheren.”


artikelen-1024x446-1Volg je voorraad op in Furoo en krijg real-time notificaties

5. Hou rekening met extreme waarden in je cashflow, bijvoorbeeld door seizoenen.

6. Betaal facturen op de laatste mogelijke dag zodat je meer cash beschikbaar hebt op belangrijke momenten.

7. Tenslotte: zorg voor een goede software om alles in bij te houden, zo blijft alles overzichtelijk voor u en kan je te allen tijde uw cashflow gaan checken. Zo’n software is bijvoorbeeld Furoo (ik ben een beetje bevooroordeeld hier 🙂 )


Soorten cashflow

Er zijn drie soorten cashflow:

1. Operationele cashflow: Dit zijn alle inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de dagelijkse activiteiten binnen het bedrijf. Bv.: Aankoop materiaal, lonen, kosten voor verkoop.


2. Investeringscashflow: Inkomsten en uitgaven die te linken zijn met duurzame investeringen in je bedrijf. Bv.: uitgaven aan computers, machines en meubilair.

3. Financieringscashflow: Alle uitgaven en investeringen aan of van een derde partij. Bv.: Een lening bij de bank , kopen/verkopen van aandelen.


Cashflow berekenen

Om de cashflow van uw bedrijf te berekenen ga je als volgt te werk:

Cashflow uit verrichtingen (inkomsten min de uitgaven aan grondstoffen, materiaal, enz.)

 +

Cashflow uit financieringen (inkomsten uit leningen min de uitgaven aan leningen en belastingen)

+

Cashflow uit investeringen (de inkomende in de uitgaande investeringen)

= Netto cashflow

Voorbeeld

Voorbeeld: Frank heeft een schilderbedrijf en wil zijn cashflow voor het 2e kwartaal 2020 weten.

1. In het 2e kwartaal heeft Frank €50 000 binnengekregen aan betaalde facturen. Zelf heeft hij €15 000 gespendeerd aan verf en materiaal om te schilderen. Zijn cashflow uit verrichtingen is dus €35 000.


2. Frank betaalde €5000 aan leningen in het 2e kwartaal. Zijn cashflow uit financieringen was dus negatief: -€5000


3. In het 2e kwartaal heeft Frank een nieuwe camionette aangeschaft voor €25 000, zijn oude heeft hij verkocht voor €5000. Zijn cashflow uit investeringen is dus -€20 000?De netto cashflow voor Frank zijn bedrijf in het tweede kwartaal van 2020: €10 000


Frank had in het tweede kwartaal van 2020 een positieve cashflow, wat goed is aangezien er meer geld is binnengekomen dan buiten gegaan. Dit betekent dat Frank over het algemeen op vlak van financiën een gezond bedrijf heeft. Naar de toekomst toe hoeft hij dus bv. geen grote prijsveranderingen door te voeren of meer te werken.

Conclusie

Het opvolgen van je cashflow is een must om je bedrijf gezond te houden. Enkel kijken naar en winst en verlies is te beperkt. Cashflow informeert je over toekomstige betalingsproblemen. Maak het je gemakkelijk en gebruik een platform zoals Furoo om een goede cashflow te realiseren.

Wil je de volledige gids lezen over de factuur? Lees meer.

Klaar om te winnen?

Probeer ons all-in-1 platform.

Het is voor niks.