Hoe gebruik je barcode scanners?

Een methode kiezen om jouw voorraad te beheren is één stap. Zoek je nu een barcode-scanner om artikels te registeren? Dan heb je vast gemerkt dat de keuze groot is. Hoe vind je de scanner die het beste bij jou en je werkzaamheden past? En waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van zo’n scanner? Je leest het in dit artikel.

Furoo_Web_Visuals-6-Voorraad
Verschillende barcodes: GS1, 1D en 2D


Het eerste waar je op moet letten is dat er verschillende soorten artikelcodes bestaan. Zorg dat je, voordat je een barcode-scanner aanschaft, weet met welke codes je te maken krijgt. Dit zijn de twee hoofdsoorten:

 • 1D: Dit is de streepjescode die iedereen wel kent van onder andere de supermarkt. De 1D-barcode bestaat uit verticale, zwarte strepen. Dit wordt ook wel de lineaire barcode genoemd.

 • 2D: Deze code zie je steeds vaker en staat ook wel bekend als QR-code. 2D-codes bestaan uit een vierkant met daarin kleine blokjes in zwart/wit.

soorten barcodes

Daarnaast heb je misschien wel eens gehoord van GS1-barcodes. GS1 is geen apart type barcode, maar de standaard waaraan alle barcodes moeten voldoen. GS1 is de organisatie die zorg draagt voor de internationale standaarden voor het identificeren, vastleggen en delen van gegevens.


Waar moet je op letten bij de aankoop van een barcode-scanner?


Wat is nu in jouw situatie de beste scanner? De volgende vragen helpen je op weg om je keuze te bepalen.

barcode scanner
 • Welke barcodes?
  Krijg je alleen te maken met 1D-barcodes? Een 1D-scanner is vaak goedkoper. Krijg je met allebei te maken? Kies dan een 1D+2D-scanner.

 • Draad of draadloos?
  Een bedrade scanner plaats je op een vaste werkplek, zoals een bureau of een tafel. Bedrade scanners zijn vaak goedkoper dan draadloze. Met een draadloze scanner ben je echter veel flexibeler.

 • Handheld of handsfree?
  Handheld scanners zijn er met een handgreep als een pistool, of houd je vast als een smartphone. Ze zijn verkrijgbaar in diverse compacte formaten. Handsfree scanners zijn bedoeld om neer te zetten, zodat je beide handen vrij hebt.

Koppel je voorraadbeheer aan je boekhouding

Maak het jezelf gemakkelijk en koppel het beheer van je voorraad aan je boekhouding. Dit kan je doen met een online platform. Het stelt je instaat om je voorraad op te volgen, artikels rechtstreeks toe te voegen aan offertes en slimme berichten te krijgen zoals je voorraad die dreigt te klein te worden.  Bepaalde platformen Furoo helpt je graag met slimme oplossingen voor je administratie. 

Klaar om te winnen?

Probeer ons all-in-1 platform.

Het is voor niks.